DEFINIȚII
Program de legături personale – este reglementat prin art. 18 din Legea 272/2004 și poate include următoarele activități, aplicabile de la caz la caz: întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul; vizitarea copilului la domiciliul acestuia; găzduirea copilului, pe perioadă determinată, de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului; corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul; transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul; transmiterea de către persoana la care locuieşte copilul a unor informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul; întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament într-un loc neutru în raport cu copilul, cu sau fără supravegherea modului în care relaţiile personale sunt întreţinute, în funcţie de interesul superior al copilului.
Părinte rezident – părintele căruia i-a fost încredințat copilul după divorț și la care acesta are stabilit domiciliul legal
Părinte nerezident – părintele căruia nu i-a fost încredințat copilul după divorț și în favoarea căruia a fost stabilit un program de legături personale cu minorul
Astfel, tot mai des apar situații în care programul de legături personale stabilit pentru părintele nerezident este încălcat, atât de către părintele rezident, dar și de către părintele nerezident.
În cadrul acestui articol mă voi referi la situația nerespectării programului de către părintele nerezident și voi semnala posibile demersuri utile în vederea remedierii acestei situații.
Nu este de ignorat faptul că a menține legături personale cu minorul reprezintă atât un drept, cât și o obligație ce le revine părinților încă de la nașterea acestuia, însă, necesitatea concretizării acestuia într-un document scris apare după separarea părinților, după divorț, iar acesta îl privește pe părintele nerezident, celălalt părinte urmând să continue să aibă legături personale cu minorul conform legii, fără a mai fi necesar un document scris ( înscris notarial/hotărâre jduecătorească), în virtutea conviețuirii cu acesta și a deciziei de a stabili încredințarea minorului și locuința acestuia la părintele rezident.
Acest program de legături persoanale poate lua naștere ca urmare a voinței părinților, prin întocmirea unui înscris notarial sau în urma unei proceduri de judecată, fiind stabilit de către instanța de judecată pe baza cererilor părinților.
Important de reținut este și faptul că părinții nu pot renunța la acest drept, respectiv obligație legală, nici chiar în situația stabilirii unei autorități părintești exclusive în favoarea părintelui rezident și nici chiar în situația decăderii din drepturi a părintelui nerezident, în cele din urmă două situații fiind admisibilă o eventuală restrângere a acestui drept, ci nicidecum o abolire totală.
În acest context, după divorț, ambii părinți au obligația de a depune eforturi în vederea îndeplinirii, respectiv respectării/materializării obligației, respectiv dreptului fiecăruia dintre părinți de a avea legături personale cu minorul, în caz contrar, devenind incidente dispoziții legale care au menirea de a restabili situația prin sancționarea părintelui care nu respectă obligația, respectiv dreptul prevăzut/ă de lege.
Mai exact, atunci când vă confruntați cu situația în care părintele nerezident nu respectă programul de legături personale impus de instanță sau stabilit prin înscris notarial, aveți la îndemână următoarele demersuri principale:
1. sesizarea serviciului public de asistență socială, care, în urma sesizării, acesta va fi însărcinat cu supravegherea respectării programului de legături personale de către părintele nerezident pentru o perioadă de maxim 6 luni ( art. 18 alin. 5 din Legea 272/2004); Raportul de monitorizare întocmit de serviciul public de asistență socială se înmânează fiecăruia dintre părinţi şi poate fi folosit ca probă în instanţă.
2. sesizarea instanței de judecată cu o cerere având ca obiect ”instituirea uneia sau mai multor măsuri cu caracter asigurătoriu, a unor garanţii sau aplicarea de penalităţi.” ( art. 20 din Legea 272/2004);
Vrei mai multe informații ? Apasă aici și lasă un mesaj