Reglementările aplicabile soților ( parteneri uniți prin căsătorie) NU SUNT APLICABILE concubinilor.
Apare deseori confuzia între concubinaj și logodna, totuși concubinajul și logodna sunt două instituții diferite care nu trebuie confundate. Logodna este o instituție reglementată prin Codul Civil, în schimb, concubinajul nu este reglementat nici în Codul Civil, dar nici într-o altă lege.
Sunt multe situații în practică în care persoana care are statut de concubin, în caz de destrămare a relației de concubinaj, are anumite pretenții față de celălalt concubin, în principal, de natură pecuniară.
Pretențiile, respectiv drepturile cele mai des întâlnite în practică pe care concubinii consideră că le-ar putea avea față de fostul concubin sunt următoarele:
- Dreptul de a obține o parte din dreptul de proprietate asupra imobilului unde concubinii și-au desfășurat relația;
- Dreptul de a îi fi restituite sumele de bani investite sau bunurile dăruite celuilalt concubin pe parcursul relației de concubinaj;
- Dreptul de a-l moșteni pe concubinul decedat;
- Dreptul de a obține daune morale pentru părăsirea domiciliului conjugal;
Astfel, în continuare vom lămuri aceste chestiuni.
I. Bunurile dobândite de către unul dintre concubini în timpul relației de concubinaj îi aparține acestuia în mod exclusiv, excepție făcând situația în care în actul de dobândire a bunului sunt menționați ambii concubini în calitate de cumpărători.În acest din urmă caz, în situația în care relația de concubinaj se termină, cei doi foști parteneri au dreptul de a efectua partajul asupra bunului deținut în comun, acțiunea putând fi introdusă oricând.
Deseori în practică, apare situația în care unul dintre concubini achiziționează un imobil prin contractarea unui credit ipotecar ( singur), iar celălalt concubin contribuie la achitarea ratelor creditului și se pune problema dacă acel concubin care a achitat și el o parte din ratele creditului bancar, deși contractul de credit nu este pe numele lui, își poate recupera banii în situația destrămări relației de concubinaj.
Da! Acesta are dreptul de a-și recupera banii învestiți ( rate plătite, bani învestiți în renovare etc), respectiv UN DREPT DE CREANȚĂ, întemeiat pe dreptul comun, ci nu pe o lege specială care să reglementeze acest drept expres pentru cocubini, întrucât așa cum am menționat anterior, nu existăo astfel de lege.
Pentru ca acțiunea ce are ca obiect un DREPT DE CREANȚĂ AL CONCUBINULUI să fie admisibilă este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții:
- Să prezinte o dovadă a efectuării acelor cheltuieli;
- Să prezinte dovada că sumele de bani oferite nu au fost date cu titlu de donație, ci, eventual, cu titlu de împrumut;
- Sumele de bani oferite/învestite să fie solicitate în termen de 3 ani ( termen de prescripție care se aplică individual, pentru fiecare sumă în parte);
II. Deși prin Noul Cod Civil a fost reglementată instituția logodnei, totuși nu se poate pune semnul egalității între logodnă și concubinaj, diferența esențială între cele două parteneriate constând în intenția uniunii, în cazul logodnei fiind obligatoriu ca partenerii să aibă, la momentul perfectării logodnei, intenția de a se căsători, în schimb concubinii nici nu au această obligație.
Un partener cu statut de logodnic are dreptul de a solicita restituirea darurilor pe care acesta le-a făcut celuilalt partener în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei ( cu excepția darurilor obișnuite), DARconcubinii nu au acest drept, ci bunurile dăruite sunt considerate donate, iar donația este irevocabilă între aceștia.
III. În situația în care relația de concubinaj încetează prin deces, conform legii, întrucât concubinul nu are calitate de rudă sau de soț supraviețuitor, acesta nu îl moștenește ( moștenire legală) pe celălalt concubin decedat, cât nici pe rudele acestuia.
Totuși, concubinul supraviețuitor îl poate moșteni pe cel decedat, prin moștenire testamentară, respectiv doar în situația în care concubinul decedat i-a lăsat bunuri prin testament.
Chiar și în acest din urmă caz, drepturile concubinului supraviețuitor sunt limitate, în sensul în care acesta va putea moșteni doar acea parte a moștenirii care nu afectează rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari ai persoanei care a lăsat testament (soţul supravieţuitor, descendenţii-copiii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului-părinții).
IV. Concubinii NU AU un drept legal de a solicita daune morale de la concubinul care a părăsit locuința comună, întrucât aceștia nu au obligația legală de a locui împreună precum au partenerii căsătoriți.
Concubinii nu au drepturi legale, precum nici obligații legale reciproce, legea stabilind astfel de drepturi și/sau obligații doar pentru soți.
Vrei mai multe informații ? Apasă aici și lasă un mesaj