”Drepturile femeii la divorț”

Soția, mai exact, SOȚIA NEVINOVATĂ, respectiv în sarcina căreia nu a fost reținută vreo culpă cu privire la desfacerea căsătoriei are următoarele drepturi:

1. dreptul la acordarea de despăgubiri ( art. 388 NCC), dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: soția nevinovată a suferit un prejudiciu de ordin moral sau material prin desfacerea căsătoriei, solicitarea este transmisă odată cu cererea de divorț, ambele solicitări trebuie formulate în fața instanței de judecată, notarul neavând această atribuție legală;

2. dreptul la a primi prestație compensatorie ( art.390 NCC), dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: soția nevinovată să dovedească faptul că divorțul a produs un dezechilibru semnificativ în condițiile sale de viață, căsătoria a durat cel puțin 20 de ani, solicitarea a fost depusă odată cu cererea de divorț, soția nevinovată nu a solicitat și pensie de întreținere de la soț, ambele solicitări trebuie formulate în fața instanței de judecată, notarul neavând această atribuție legală.

De asemenea, soția în sarcina căreia a fost stabilită o culpă ( VINOVATĂ) sau nu ( NEVINOVATĂ) în destrămarea căsătoriei, poate solicita, conform art. 389 NCC, 3. pensie de întreținere, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: aceasta se află într-o incapacitate de muncă survenită înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei sau care a survenit în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria, soția nu a solicitat și prestație compensatorie, solicitările  sunt formulate în fața instanței de judecată, notarul neavând această atribuție legală.

!!! Precizăm faptul că aceleași drepturi, cu îndeplinirea acelorași condiții, aparțin și SOȚULUI VINOVAT sau NEVINOVAT cu privire la destrămarea căsătoriei.

Vrei mai multe informații ? Apasă aici și lasă un mesaj