INSOLVENȚA PERSOANELOR FIZICE, o procedură posibilă începând cu luna ianuarie 2018

Până în anul 2018 legea permitea doar ca persoanele juridice să intre în insolvență atunci când aveau de înfruntat dificultăți de natură financiară.

Începând cu luna ianuarie 2018 a intrat în vigoare Legea 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prin care a fost reglementată procedura prin care o persoană fizică poate să parcurgă procedura de insolvență în situația în care se confruntă cu dificultăți financiare.

Totuși, această procedură nu poate fi accesată de orice persoană fizică care se confruntă cu dificultăți financiare, ci doar acele persoane fizice care îndeplinesc condițiile expres prevăzute de lege.

Există, de asemenea, și anumite interdicții aplicabile persoanelor fizice pe care legea le prevede în mod expres și care îngrădesc în mod justificat accesul persoanelor fizice la procedura insolvenței, în situația în care le sunt aplicabile.

 Aceste persoane care îndeplinesc condițiile legale au posibilitatea, în funcție de gravitatea situației financiare, să acceseze trei tipuri de proceduri, respectiv: a)procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor; b)procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active; c)procedura simplificată de insolvenţă.

Cea mai utilizată este procedura de insolvență pe bază de pland de rambursare a datoriilor, întrucât această procedură, printre alte avantaje, nu presupune intervenția instanței de judecată și nu presupune lichidarea activelor persoanelor fizice, respectiv vânzarea bunurilor mobil și/sau imobile ale acestuia.

Un alt aspect important și de care trebuie să țină cont persoanele fizice care doresc să acceseze ori  a)procedura de insolvenţă pe bază de plan de rambursare a datoriilor ori  c)procedura simplificată de insolvenţă, se referă la demersurile prealabile formulării cererii de insolvență, acestea fiind expres prevăzute de lege și obligatorii. Astfel că, odată cu depunerea cererii de insolvență, persoana solicitantă are obligația de a depune și dovada efectuării demersurilor prealabile, precum și alte înscrisuri prevăzute în mod expres prin lege.

Vrei mai multe informații ? Apasă aici și lasă un mesaj