CE FACEM NOI   
Consultanta, asistenta, reprezentare...


Contraventia

Ati fost pus in situatia de a semna un proces de verbal de contraventie in calitate de persoana fizica sau de reprezentant al unei societati comerciale?V-a deranjat atitudinea agentului constator care “ A uitat “ sau care nu a stiut niciodata ca principiile care stau la baza raporturilor de drept contraventional sunt cele ale bunei credinte, scopul comun fiind acela de indeplinire a obligatiilor si nicidecum de sanctionare abuziva.

Agentul constator “ s-a bucurat” ca va poate sanctiona uitand ca are datoria sa va informeze care va sunt obligatiile si ce se intampla daca nu veti respecta aceste obligatii. Care uita ca are un rol activ in a analiza toate imprejurarile de fapt si de a le corobora cu gravitatea faptei, cu modul in care aceasta s-a savarsit astfel incat sa existe o proportie decenta intre asa zisa fapta si sanctiunea aplicabila.

Agentul uita ca are la dispozitie sanctiunea avertismentului care poate mai usor responsabiliza un potential contravenient decat aplicarea unei sanctiuni pecuniare a carui cuantum poate avea consecinte dramatice asupra unei personae (fizice sau juridice).

Numai contestand deciziile unui agent constator, ii putem invata pe acestia ca misiune alor nu este in principal una de sanctionare ci una de schimbare a mentalitatii astfel incat potentialul contravenient sa devoina responsabil, sa-si indeplineasca obligatiile sin u sa caute variante prin care sa se poate sustrage.

Potrivit dispozitiilor cuprinse in art.7 din OG nr. 2/2001 forma actualizata, avertismentul este o sanctiune care se aplica pentru o contraventie de mica importanta, atunci cand se apreciaza ca autorul faptei nu o va mai repeta, fiind aplicabila chiar si atunci cand actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede expres aceasta sanctiune.

Practic, aplicarea sanctiunii contraventionale de catre agentul constatator se impune a fi realizata cu respectarea intocmai a prevederilor art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001 forma actualizata potrivita caruia: ”Sanctiunea se aplica in limitele prevazute de actul normativ si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite, tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contraventientului si de celelalte date inscrise in procesul verbal”.

Cu alte cuvinte, agentul constatator nu trebuie sa devina o persoana de care trebuie sa ne temem deindata ce il intalnim, potrivit prejudecatii ca daca a aparut un organ de control vom fi cu siguranta sanctionati, indiferent din cadrul carei autoritati este agentul.

Numai daca vom contesta aceste masuri vom reusi sa convingem statul prin reprezentantii sai ca nu amenda trebuie sa fie sursa de venit la bugetul statului ci indeplinirea obligatiilor legale de fiecare dintre noi. Normalitatea vietii cotidiene se va instaura doar atunci cand nu ne va fi teama ca un eventual control insemana automat aplicarea unei sanctiuni.

Daca ajungeti intr-o asemenea situatie sfatul este sa contactati de indata un avocat care sa va indrume si care sa va explice care va sunt drepturile si daca acestea au fost incalcate.

“ Pe de alta parte, jurisprudenta recenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului este, in acelasi timp, in sensul sustinerilor anterioare. Astfel, prin Hotararea Anghel contra Romaniei pronuntata de catre CEDO in 04. 10. 2007, s-a statuat ca sistemul procedural roman in materie contravetionala, avand la baza principii de procedura civila care impun celui ce deschide o procedura judiciara – respectiv contravenientului – sa probeze veridicitatea spuselor, este contrar prezumtiei de nevinovatie. In acest sens, CEDO a considerat ca prezumtia de legalitate si de adevar a procesului – verbal de contraventie este o prezumtie lipsita de rezonabilitate decizand, in acest sens ca art. 6 referitor la prezumtia de nevinovatie a fost violat. Independent de pretinsele constatari ale agentului de control, instanta trebuia sa aiba in vedere si sa porneasca in analizarea acestei cauze de la prezumtia de nevinovatie a contravenientului, procesul – verbal atacat dovedind in mod cert faptul ca agentii constatatori au pornit de la vinovatia contravenientului, tragand concluzia incorecta ca in mod imperativ se impune aplicarea unei sanctiuni, dupa ce au cautat pana au gasit un motiv”.


 
ACASA   UTILE   SERVICII   PRINCIPII   CONTACT ...sunt avocat,sotie,mama,fiica,sora,prietena si triatleta.
Iubesc tot ceea ce fac sunt iubita si sunt increzatoare.